Metazet FormFlex maakt zich sterk met lokaal Chinees team

Metazet FormFlex maakt zich sterk met lokaal Chinees team

Inmiddels is Metazet FormFlex alweer meer dan 10 jaar actief op de Chinese markt met een lokaal Chinees team en een eigen kantoor en productiefaciliteit in Beijing en Xian. Momenteel heeft het Coronavirus de wereld nog in z’n greep en heeft dit ook invloed op de werkzaamheden in China, maar de verwachting is nog steeds dat het aantal tuinbouwprojecten aanzienlijk zal gaan toenemen.

 

Steeds meer grote tuinbouwprojecten

Waar het volgens Eelco Wolthuizen, General Manager van Metazet FormFlex in China, in 2010 nog pionieren was door de vele kleinschalige projecten, is er nu echt een verschuiving gekomen in de markt. “Wij krijgen steeds meer te maken met grote tuinbouwprojecten in China en voor de komende jaren verwachten wij dat dit alleen maar toeneemt. Grote bedrijven uit de real estate zien potentie om in de glastuinbouw te investeren. Daarom hebben wij momenteel twee verrijdbare profileermachines in China voor het op locatie profileren van teeltgoten en leveren wij de middelen voor oogstsystemen en het interne transport in de kassen. Vanuit onze locatie in China voeren wij verder de projecten in heel Azië uit.”

Lokaal team

“5 jaar geleden zijn wij al begonnen om ons eigen Chinese team van engineers op te leiden. Het was geen gemakkelijke taak om alle projecten zelfstandig te draaien met de Metazet FormFlex kwaliteit. Na lange training in Nederland en China en meer dan 1000 km teeltgoten gedraaid te hebben, kan ons lokale team alle projecten volledig zelfstandig uitvoeren. Hierdoor zijn wij veel flexibeler geworden en is de planning een stuk zekerder in deze lastige periode. Zo kunnen we de kassenbouwer, maar ook de eindklanten zoveel mogelijk ontzorgen”, aldus Eelco over de weg die zij hebben afgelegd om het doel van een lokaal team te bereiken en wat dit hen heeft opgeleverd.

Lokale productie

Ook het hebben van een eigen productieafdeling in China heeft volgens Eelco grote voordelen in een tijd waar lockdowns aan de orde van de dag zijn. “Door hier een eigen productieafdeling te hebben, kunnen wij ook bij een eventuele lockdown of problemen met containertransport toch makkelijk schakelen om de eventuele productieproblemen op te lossen. Deze flexibiliteit heeft zich tot nu toe al meermaals bewezen.”

 

COVID-19 in China

Vanwege de COVID-19 uitbraak wereldwijd zal het de komende maanden steeds lastiger worden om Nederlandse engineers de projecten in China uit te laten voeren. Vanwege de verbeterde situatie in China, maar de verslechterde situatie in Europa en Amerika heeft China de grenzen gesloten. Vluchten zijn gecancelled en China laat op dit moment geen buitenlanders meer toe.